תאונות בפארקים ומתקני שעשועים: בטיחות ופיצויים
בטיחות בפארקים ומתקני שעשועים
כל מתקן שעשועים, בין אם פארקי שעשועים גדולים כדוגמת הלונה פארק, או בריכות, קאנטרי, מימדיון, קרקס ואף מתקני שעשועים וספורט הפזורים לרווחת התושבים ברחבי העיר, חייב להיעזר ביועץ בטיחות שיבקר את סדרי הבטיחות והתקינות השוטפת של המתקנים. הבדיקה כוללת ליווי צמוד עד לקבלת תו תקן מהדרישות המחייבות של מכון התקנים. כך מבטיחים שמירה על רמת הבטיחות הגבוהה ביותר למבקרים.
תאונות רבות קורות לילדים ומבוגרים בפארקים ומתקני שעשועים בשל פגמים במתקנים. נזק שנגרם כתוצאה מכשל במתקן מזכה בפיצוי כספי עבור הנכות, גם אם מדובר בנכות קלה, הוצאות רפואיות, הוצאות עבור טיפולים ונסיעות לטיפולים, הצורך בקבלת עזרה וכאב וסבל. מדובר בפיצויים של מאות אלפי שקלים במרבית התיקים גם בנכויות קלות. ובנזקים המורכבים יותר מיליוני שקלים.
פיצויים בגין נזקי גוף בפארק מים
דוגמאות מהפסיקה יש למכביר, אדגים לגבי תאונה עם נזק של שברים בשיניים, בית המשפט פסק פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לתובעת במהלך בילוי בפארק מים, אף שהתאונה התרחשה לפני כ-14 שנה. בשנת 1993, ילדה בת 11 נפגעה כשניסתה לטפס על מגלשת מים בכיוון ההפוך וילד אחר פגע בה. התובעת נפגעה בפניה ושברו לה שתי שיניים. בית המשפט קבע פיצויים של 80,000 שקל עבור הטיפולים ועוד 40,000 שקל עבור הכאב והסבל.
בית המשפט פסק לאחרי 14 שנים מהתאונה זאת מכיוון שלקטינים נשמרת הזכות להגיש תביעות בתוך 7 שנים מהרגע שהופכים לבגירים, גיל 18, כלומר עד גיל 25.
פארק המים טען כי לא ניתן להוכיח את דבר התאונה, אך התובעת הציגה מסמכים ועדותה הייתה אמינה. בית המשפט קבע כי פארק המים התרשל כלפי התובעת והפר את חובת הזהירות.
אחריות העובדים בלונה פארק
הנהלת מתקני השעשועים מחויבת לשמור על בריאותם, בטיחותם ושלמות גופם של ילדים ומבוגרים אשר מגיעים לפארקים, בין היתר למנוע דוחק. במקרה של צפיפות בתור שגרמה לנפילת ילדה בת 11.5 שנים בלונה פארק נייד בעפולה, בית המשפט קבע כי הנהלת הלונה פארק הייתה אחראית לדאוג לנוכחות של סדרנים שימנעו דחיפות ותאונות.
נוכחות סדרנים בשטח תורמת למניעת הפרות סדר במתקנים ובמשחקי כדורגל. על מפעילי המתקנים לדאוג לסדרנים נוספים ולוודא שהתור מתנהל בצורה מסודרת כדי למנוע תאונות ודחיפות.
ישנן תביעות רבות על נפילות ופציעות במתחמי טרמפולינות, החלקה על הקרח, סקייטפארק וגני שעשועים.
חשוב לציין, פציעות שנגרמות בפארקים בחו"ל גם יזכו בפיצויים במקרים המתאימים.
טיפים לשמירה על בטיחות ילדים
כדי למנוע תאונות בפארקים ומתקני שעשועים:
- בדקו את תקינות המתקנים והימנעו משימוש במתקנים חלודים או שבורים.
- ודאו שמשטחי הבטיחות עשויים מגומי כדי למנוע החלקה ולספוג מכות.
- בחורף, וודאו שהמתקנים יבשים למניעת החלקות.
- התבוננו על מועד הביקורת האחרונה שבוצעה למתקן, זה מודבק למתקן הרלבנטי.
במקרה של פציעה כתוצאה משימוש במתקן תקול או תאונה בפארק, מה עליכם לעשות?
- דיווח מיידי לגורם אשר אחראי על התחזוקה השוטפת במתחם, בפארקים זוהי הנהלת המקום ובשטחים ציבורים גני שעשועים, דיווח למוקד הרשות המקומית.
- בשלב מאוחר יותר יש לדרוש דו"ח אירוע / דו"ח פציעה.
- צילום המקום, המתחם, המפגע, המתקן התקול, צילום של מדבקת הביקורת המצויה עליו במידה וקיימת, פרטי עדים ראיה וכל מידע חיוני אחר שעשוי לשרת בהוכחת האירוע.
- פינוי לקבלת טיפול רפואי. יש לציין בפני הצוות הרפואי את הנסיבות שהובילו לחבלה.
- לשמור כל תיעוד רפואי או אסמכתא בדבר הוצאות שנגרמו לשם קבלת הטיפול הרפואי, נסיעות, היוועצות עם מומחים.
- ריכוז ימי מחלה שנוצלו. אסמכתאות לעניין הפסדי שכר או ניצול זכויות סוציאליות.
- פניה סמוך לאחר האירוע לעורך דין הבקיא בדיני נזיקין וביטוח על מנת שתוכלו לקבל ליווי איכותי בדרך להוכחת האירוע והנזקים שנגרמו בעקבותיו.
מפעילי פארקים ומתקני שעשועים אשר מזמינים את הקהל הרחב להתנסות במתקנים שלהם, מחויבים לפעול בכל האמצעים הדרושים על מנת לוודא תקינות, בטיחות המתקן ולהימנע מחשיפה לסיכונים. במקרים רבים מוכח לבית המשפט כי תאונות היו נמנעות באמצעות צעדים פשוטים ובמינימום עלויות. בסופו של דבר בעלי הפארקים נדרשים לשאת בפיצויים כבדים הרבה יותר מפעולות המנע שהיו מצופות מהם לבצע כדי למנוע את הסיכונים במתחם שלהם.
אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם משרד עורכי דין ניצן הלל לייעוץ ראשוני ללא עלות, ונבטיח לכם שירות משפטי מקצועי ואישי ברמה הגבוהה ביותר.